Maria Antònia Ortega i Canet

Maria Antònia Ortega i Canet

Si m’hagués de definir com a persona diria:

  • que soc una incansable treballadora,
  • que m’agrada treballar AMB i PER les PERSONES
  • que faig del RESPECTE cap a les altres persones la meva bandera,
  • que m’agrada fer i acabar les feines tan bé com puc,
  • que necessito començar i acabar allò que em proposo,
  • que em costa molt dir NO però que quan ho faig difícilment canvio d’opinió,
  • que m’agrada la transparència en qualsevol gestió o tracte personal i, sobretot, intento sempre escoltar allò que les altres persones em diuen i que, sempre que m’és possible, intento donar resposta,
  • que m’agrada aprendre sempre alguna cosa nova. Com deia un filòsof “ Només sé que no sé res” així que sempre tinc alguna cosa per aprendre.
  • que soc, i em considero, una persona independentista convençuda, de les de “tota la vida”. He crescut en un entorn familiar marcat per la falta de la figura de l’avi matern. L’avi Vicenç va morir a la Batalla de l’Ebre i, malauradament, continua essent una de les moltes persones desaparegudes de la Guerra Civil. L’àvia Maria va morir esperant un retorn que mai es va produir. La nostra família ha estat considerada com a “rojos” i aquest fet ha marcat la infantesa de la mare i la família Canet. Els saquejos constants per part de la Guardia Civil durant la postguerra i la total impunitat dels seus robatoris (s’emportaven tot allò que els venia de gust -roba de l’àvi, papers, llibres,…-) ha forjat aquest sentiment. Crec fermament que he de posar el meu granet de sorra per assolir la Independència de Catalunya perquè:  vull que les víctimes del franquisme no quedin en l’oblit, perquè vull un món millor per a les noves generacions, perquè vull un món de llibertat plena on les institucions tinguin cura de les persones i on se’ls respecti la llibertat d’opinió, creença, pertinença i els drets fonamentals, perquè estic convençuda que només així es pot assolir la plena llibertat individual dins la llibertat col.lectiva, perquè -com deia- he de contribuir a posar el meu granet de sorra en el camí cap a la llibertat de Catalunya, els ho dec a totes les persones que ens han precedit i que hi han deixat la vida pel camí.

Formació i activitat professional 
Diplomada Universitària per la universitat de Vic en Professorat d’Educació General Bàsica. Especialitat: Ciències Humanes.
Títol d’Especialista Universitari: Especialització en Educació Infantil per la Universidad Nacional de Educación a Distancia.
Títol de funcionària de Carrera del cos de mestres.
Formació reconeguda en Biblioteca escolar “puntedu”.
Experiència reconeguda pel Departament d’Educació en l’especialitat d’educació física.
Coordinadora de cicle en diferents cursos escolars.
Coordinadora del projecte Coneix-me Berguedà.
Coordinadora del projecte Educatiu: seguint la Barcelona World Race.
Més de 800 hores en cursos de formació.
Set anys impartint l’assignatura de Visual i Plàstica.
Porto 28 anys treballant com a mestra pel Departament d’Educació en diferents centres escolars de la demarcació de Barcelona. Els últims 8 a l’escola Santa Eulàlia de Berga.

Activitat cívica i cultural
Sempre inquieta amb el món de l’art, fa uns anys vaig assistir a classes Angelina Vilella, cosa que em va permetre formar part del col·lectiu Dones d’Art del Berguedà. Mogudes per l’afany d’exposar les nostres obres, vam tirar endavant el projecte de crear una sala d’exposicions que ens ho permetés però que, al mateix temps, servís també d’espai expositiu per a altres artistes. Així doncs va néixer SPAI Art al carrer Menorets. 
He estat membre de l’associació Dones d’art del Berguedà (2010 – 2011/12)
Presidenta de l’associació Dones d’art del Berguedà amb la qual es va crear i portar endavant, el projecte d’una sala d’exposicions d’art a Berga – ´Spai Art´ – Realitzant, també, exposicions pictòriques en diferents espais artístics del Berguedà (2010 – 2011/12)
Presidenta de l’associació de veïns de La Valldan (2012 – 2016)
Responsable del pubillatge de La Valldan (2012 – 2016)
He estat membre del cor de La Valldan participant en cantades de caramelles i nadales així com també en celebracions religioses de La Valldan. 
Membre participant en les cantades de caramelles d’Avià en diverses ocasions.
Membre de la Comissió Queralt 2016 formada per a la celebració del Centenari de la Coronació Canònica de la Mare de Déu de Queralt (2014 – 2018 en que es va dissoldre)
Secretària de l’AMPA de la Secció d’Institut Serra de Noet (2008- 2012)
Membre representant de l’AMPA al Consell Escolar de la Secció d’Institut Serra de Noet (2008-2015)
Secretària de la Penya Boletaire de Berga des del 2016.
Regidora independent (llista municipal del PDeCAT-Convergència) des del 13 de juny del 2015 a l’Ajuntament de Berga.
Regidora del Districte de La Valldan des del 13 de juny de 2015.

Aficions
Com deia, la meva vida sempre ha estat lligada al meu gran interès pel món de l’art. M’agrada pintar a l’oli i, sempre que puc, tinc un pinzell, un llapis, un carbonet, … a les mans per tal de deixar anar la meva imaginació i CREAR.
M’agrada ajudar als infants a ser creatius i desenvolupar les seves pròpies capacitats sobretot quan diuen “jo no sé dibuixar”, “jo això no ho sabré fer”, …” i després veuen que, amb esforç i tenacitat,  obtenen molt bons resultats. Veure els seus ullets quan descobreixen que ho han aconseguit és la millor de les recompenses que puc arribar a tenir.
També m’agrada llegir un bon llibre encara que, malauradament degut a la meva dificultat visual, cada vegada puc fer-ho menys. 
També m’agrada caminar i passejar admirant allò que m’envolta i deixant espai a la meva ment per a la reflexió i el lliure pensament si pot ser escoltant música: clàssica, autors catalans, sardanes …
Però per sobre de tot, m’agrada escoltar les veus sàvies de la gent gran que, amb la seva experiència ens transmeten tot allò que la vida els ha ensenyat al llarg dels anys.