Programa electoral

Estem acostumats a veure programes electorals que són com enciclopèdies, fetes de col·leccions infinites de vaguetats i farcides de llistes de desitjos, com si fossin cartes als Reis Mags. I sabem què passa després: aquests programes es guarden al calaix, i de les promeses que incloïen mai més se’n sap res.

Nosaltres no participarem d’aquesta enganyifa. Perquè el nostre és un programa OBERT i DINÀMIC, que es fa conjuntament amb la ciutadania, i no només durant la campanya electoral, sinó durant els quatre anys del mandat municipal.

El nostre és un programa basat en uns objectius i prioritats clares (tenir moltes prioritats és no tenir-ne cap). Si vols aconseguir una cosa, t’hi has de focalitzar.

Preguntem-nos, per exemple: després de 40 anys d’Ajuntaments democràtics (un període en què a Berga ha governat tant la CUP com Convergència/PDeCat, ERC i els Socialistes) com és que coses bàsiques com ara l’Estació d’Autobusosque ha figurat en tots els programes electorals!mai s’ha fet realitat? Perquè mai han estat una prioritat veritable per als ajuntaments de torn.

Som els Independents, gent de Berga com tu

En conseqüència, des de Decidim Berga ens comprometem a concentrar-nos durant els propers 4 anys en els següents OBJECTIUS i PROPOSTES:

 

PROPOSTES DE CIUTAT

BERGA CUIDADA

Cada any dedicarem pressupostos i hores de brigada suficients a tenir cura de l’espai públic, per acabar amb els forats als carrers, les parets brutes, les voreres i places plenes d’excrements, els parcs infantils malmesos, i els parcs i jardins deixats. Alhora, embellirem la ciutat amb flors, obres d’art i mobiliari urbà.

BERGA COHESIONADA I A MIDA DE CADASCÚ (de la gent gran, dels joves, de les dones, de les famílies….)

Calen pisos tutelats per a la gent gran, espais oberts de trobada per als joves, completar l’adaptació de l’espai públic i dels serveis per a les persones amb discapacitats, tarifes bonificades per a les famílies nombroses, pisos de lloguer assequible gràcies a les ajudes a la rehabilitació, serveis per als animals domèstics, etc.

BERGA VIVA I DINÀMICA

L’Ajuntament ha de fer costat a les associacions, recuperar el Barri Vell, potenciar la feina de les entitats culturals a través d’una agenda cultural comuna, fomentar el voluntariat i donar suport als emprenedors socials i culturals.

UNA CIUTAT AMB UN AJUNTAMENT EFICAÇ

Volem professionalitzar la gestió, incentivar un major ús de les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació), formar un govern d’unitat, i planificar i avaluar la feina.

També cal augmentar els ingressos del consistori a través de subvencions autonòmiques, estatals o europees per finançar els projectes de la ciutat.

BERGA CÍVICA I SEGURA

Reforçarem la plantilla de la Policia Local (ara sota mínims), i hi sumarem un grup d’agents cívics. Uns i altres se centraran en la persecució de l’incivisme i la prevenció del delicte.

BERGA CREADORA D’OPORTUNITATS (FORMATIVES, DE FEINA I DE NEGOCI)

L’Ajuntament ha de donar facilitats als emprenedors i no els posarà més pals a les rodes, proporcionarà aparcament per al comerç, posarà al dia el polígon industrial i promourà millores a les escoles.

BERGA PARTICIPATIVA

Es faran consultes ciutadanes periòdiques (2 cops l’any), i es posarà en pràctica la co-governança (les entitats i la societat civil seran convidades a dir la seva i a implicar-se en la governació de Berga), alhora que s’empoderarà als ciutadans per tal que siguin respectats i escoltats per l’Ajuntament.

BERGA SALUDABLE I SOSTENIBLE

Culminar la transferència de l’Hospital a la Generalitat, promoure que els edificis i habitatges siguin eficients (començant pels municipals) i que es solucioni d’una vegada la canalització de la part sud de la Rasa dels Molins i plaça Santa Magdalena, entre d’altres.

Promoure la col·laboració de la taula esportiva en relació a les mancances, necessitats i promoció de l’esport a la ciutat.

BERGA CAPITAL

S’ha d’aconseguir finalment l’estació de busos, que posi en marxa el Centre d’Interpretació de la Patum, que vetlli per Queralt, i que faci de Sant Francesc un pol cultural potent.

En resum, fer de Berga una ciutat amb una forta identitat, útil i fàcil per als seus habitants, un municipi de benestar del qual poder-ne estar orgullosos.

Com ho aconseguirem?

Els programes electorals de tots els partits coincideixen en moltes coses, però malgrat això no se solen convertir en realitats. Per què? Perquè no són realistes (són cartes als reis inacabables) ni se sap després executar-los. Però no té per què ser així. La clau està en el COM. Cal:

 

Govern d'unitat

L’Ajuntament no es pot tirar endavant amb 6 o 7 regidors. Hi ha feina per a molts més (evitant així els colls d’ampolla i la pèrdua d’oportunitats), i és bo que el govern sigui plural i calgui negociar acords, a més de donar exemple d’unitat a la resta del país.

Professionalitzar la gestió

A més de bons tècnics, l’Ajuntament necessita coordinadors experts en gestió pública i seleccionats per mèrits que n’assegurin la planificació, la bona gestió i l’avaluació.

Corresponsabilitzar a tota la ciutat

El progrés de Berga no només depèn de l’Ajuntament. Hem de sumar esforços i anar a l’una: Ajuntament, entitats, veïns, empreses i administracions. 

Tothom ha de participar de la presa de decisions i de l’avaluació. Hi haurà com a mínim 2 consultes ciutadanes a l’any.

Prioritzar

No es pot fer tot ni tot alhora. Cal triar (que vol dir descartar).

Tu ets la veu.

Per Berga, decideix!

Propostes ciutadanes

Volent ser un reflex de la ciutadania i amb la voluntat de tenir un programa obert, participatiu i dinàmic, hem rebut diverses propostes i/o preocupacions anònimes de la ciutadania, tant per la web com personalment. Les recollim en aquesta secció.

Col·lectiu àrab/musulmà

Cal incentivar l’aprenentatge i ús del català entre dones musulmanes i catalanes per tal de poder assolir una millor integració social.

L’Ajuntament ha de vetllar per tal de tractar i prevenir les conductes racistes. No pot ser que el vel sigui un problema per treballar.

Cal fomentar el treball: un 50% de la comunitat amb qualificacions professionals diverses ha marxat a França o Alemanya per falta de feina.

Associacions de veïns de Berga

Necessitem equipaments als barris i a la ciutat. L’estació de bus, més aparcament, millores de jardineria, carrers nets i sense forats, millorar la senyalització del trànsit, el parc infantil de La Valldan, etc. També és necessari fer un pla de mobilitat a peu juntament amb un pla de voreres.

Creiem necessari fer millores de seguretat en alguns punts de la ciutat (com la Serra de Casampons) mitjançant la instal·lació de càmeres de seguretat per tal d’incrementar la seguretat dels veïns i veïnes.

També cal perfeccionar la nova instal·lació de l’enllumenat de LED per acabar amb els punts foscos més importants així com instal·lar nous fanals (recuperant punts de llum anteriors i/o posant-ne de nous).

UBIC

Des de la UBIC creiem que és millor gestionar nosaltres mateixos la partida pressupostària que es destina a aquesta associació.

Cal potenciar el comerç de proximitat i de qualitat per fer front als grans supermercats.

El pragmatisme és bàsic per aconseguir els objectius. Els objectius inassumibles són un fracàs assegurat.

Creiem que el Berga Bolet es podria fer cada cap de setmana d’octubre augmentant-ne la repercussió.

Insistim en les millores d’il·luminació i neteja de la ciutat per tal de fer la ciutat més atractiva pels ciutadans i els visitants.

Volem connectar l’eix del Centre Comercial amb les persones que s’allotgen al càmping.

Anònims, sobre urbanisme

L’orografia de Berga dificulta l’accessibilitat a les voreres per les persones que van amb cadira de rodes (especialment si són elèctriques). Algunes rampes s’han fet amb una pendent massa inclinada i sovint aquestes cadires queden bloquejades.

En alguns carrers de Berga seria interessant introduir-hi la rotació de lateral d’aparcament: quinzenalment canviar la zona d’aparcament. Per exemple, en un carrer que sempre s’aparca a ma dreta, al cap de 15 dies que s’aparqui a ma esquerra. D’aquesta manera es reduirien les afectacions als veïns per problemes d’accés als garatges.

Anònim, sobre barris-districtes

Millorar, restaurar, fer un bon manteniment del carrer Pinsania, especialment els voltants de Cal Corneta i Cal Quimserra, cada cop més degradats, més bruts i més abandonats. Som els últims quan es desglacen els carrers després d’una nevada, els últims en passar a tallar l’herba, els últims en què passin a escombrar, també hi falten papereres, baranes en alguns trams de forta pendent. S’han fet coses però després no es cuiden i a part, queda molt per fer. És patrimoni de tots, és el carrer on hi havia més molins a l’etapa industrial i encara queden ponts i salts d’aigua de la Riera de Metge, que s’haurien de restaurar i gestionar millor.

Anònim, sobre turisme/patrimoni

Fer promoció de l’església de Sant Joan. Que esdevingui un reclam d’interès general degut a la seva arquitectura interior i façana exterior.

Anònim, sobre esports

Normalitzar la situació de les piscines municipals, recuperar la piscina del Lladó i mantenir els equipaments en bon estat.

El Club Esportiu Berga és l’entitat sense ànim de lucre que gestiona i utilitza el camp de futbol. Actualment hi ha 20 equips entre totes les categories masculí i femení. Tenim 350 llicències entre jugadors i entrenadors.
No demanem ajuda econòmica, sinó el manteniment de les instal·lacions a nivell d’una persona responsable de l’Ajuntament. Actualment ho fem amb socis voluntaris, però creiem que s’hauria de fer per part de l’Ajuntament, tal com es fa al Pavelló.
La gespa artificial es va col·locar fa 12 anys i es troba en molt mal estat, en part degut a la manca de manteniment. S’hauria de canviar la gespa artificial per donar garanties de seguretat per la pràctica del futbol sense risc de lesions, i arranjar el reg i canviar el marcador.
La imatge de Berga que tenen les persones de fora que cada cap de setmana vénen a les instal·lacions, no és la millor.

Anònim, sobre cultura

És necessari tenir una agenda cultural i d’entitats pública, accessible per tothom, fàcil de consultar i molt visible. A Berga es fan moltes coses, però sovint se solapen i és difícil fer-ne difusió efectiva.

Anònim, sobre empreses/societat

Estaria molt bé que es pogués mirar d’ajudar a les persones aturades de llarga durada i amb un nivell d’exclusió social brutal que tinguin responsabilitats familiars. És el meu cas i per molt que busqui feina no trobo res. Amb un grau de minusvalidesa em semblava que es trobaria més fàcilment, però no: agreuja encara més el nivell d’impotència a l’hora de trobar feina.
La meva proposta va per aquí, mirar de parlar amb els empresaris de Berga i que puguin donar un cop de mà a les famílies amb responsabilitats i ajudar-los. Si els caps de família si no troben feina, no poden mantenir ja no només a ells mateixos sinó als seus fills i familiars. Un estudi i una bona elecció pot fer salvar moltes famílies i augmentar el benestar general.


Els temes de més interès

Al nostre estand de la Fira de Maig vam demanar a ciutadans que ens indiquessin quins eren els temes que més interès o preocupació els donaven. Aquests són els resultats: